Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami Oddział w Szczecinie
Przekaż 1% podatku, kliknij tutaj

Kupuj jajka "z głową" i nie daj się zrobić "w jajo"

Martwe kury, po których depczą inne zwierzęta, chore ptaki z wydziobanymi piórami lub pobcinanymi dziobami - tak wyglada rzeczywistość na fermach przemysłowych i chów klatkowy.

Najważniejsza, z punktu widzenia konsumenta, jest pierwsza cyfra z oznaczenia widniejącego na skorupce jajka. Dowiadujemy się z niej, w jakich warunkach jest hodowana kura, której jajka będziemy jeść:

  • 0 – jajka z produkcji ekologicznej,
  • 1 – jajka od kur, które mają wolny wybieg (to znaczy, że mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz),
  • 2 – jajka z chowu ściółkowego (mogą poruszać się wolno po całym kurniku),
  • 3 –jajka pochodzące z chowu klatkowego.

Przykładowy kod wygląda następująco:

1-PL-55667788

3, 2, 1, 0  start!

Decyzja o kupowaniu jajek jest Twoim wyborem moralnym...
Przeczytaj:
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies.

Chcielibyśmy zapisać na Twoim komputerze anonimowy plik cookie, który pozwoli nam zliczać Twoje odwiedziny na stronie.
Czy wyrażasz na to zgodę?

Więcej o plikach cookie